Hoe zou jij reageren..

Stel je eens voor dat je beste vriend bij je binnenkomt. Hij vertelt je over iets vreselijks wat is gebeurd op zijn werk. Hij moest een presentatie geven en dat is helemaal fout gegaan. De presentatie liep vast en hij kreeg een paniek aanval...

Hij begon heel erg te zweten en had het gevoel dat iedereen om hem lachte.

Hoe zou jij reageren als hij dit aan jou vertelde? Grote kans dat je eerst een lekkere kop koffie zou zetten, en hem gerust zou stellen en zou zeggen dat het allemaal niks uitmaakt. Het is nu voorbij en hij kan nu even bij jou bij komen en ontspannen. 

Als hij eenmaal een beetje is bijgekomen is zou je hem wellicht tips geven over hoe hij de volgende keer zou kunnen omgaan met zo’n situatie.

Zoals je leest, eigenlijk een hele vriendelijke en zachte aanpak waarvan ik vermoed dat de meeste mensen hem zouden kiezen.  Het resultaat is dat je vriend zich snel weer fijn en begrepen voelt. Hij kan lekker ontspannen en weet dat het voor jou allemaal niks uitmaakt als ze een keertje iets doet wat niet helemaal goed gaat. Hij mag bij jou gewoon mens zijn. Een mens die af en toe dingen een keertje verprutst en zich daar gewoon prima bij mag voelen. Je bent een echte vriend(in) voor hem.

 

En nu jij..

Stel je nu eens voor dat jij zelf een soortgelijke presentatie zou hebben gegeven. Net zoals in bovenstaand voorbeeld gaat het helemaal mis en voel je je achteraf ellendig. Nu zou het logisch zijn als je dan, net als bij je beste vriend vriendelijk en begripvol op jezelf zou reageren. Als je het zelf zou toestaan om af en toe eens dingen niet helemaal perfect te doen, dan help je daarmee jezelf om sneller over dat soort momenten heen te stappen.

 

Het tegenovergestelde is vaak waar. Mensen zijn vaak enorm streng voor zichzelf. “Ik mag geen fouten maken en alles moet perfect gaan”.  Het liefste al vanaf dag één. Als het dan toch fout gaat baal je enorm van jezelf en straf je je zelf af.  'Ik kan mijzelf wel voor de kop slaan' , of  'Hoe haal ik het in mijn hoofd om een fout te maken.'  Of  ' Wat ben ik toch ook een loser !! '

 

Stel je eens voor dat je zo tegen je beste vriend zou praten, zouden jullie dan nog lang vrienden blijven denk je?

als je het niet teven je vriend zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf