10 tips om nooit meer stress te hebben

Wanneer je last hebt van stress voel je je rusteloos, overprikkeld en gespannen. Een vol hoofd en een onrustig lichaam gaan op den duur hun tol eisen. Het is daarom belangrijk om stress vroegtijdig te herkennen en jezelf nieuwe gewoontes aan te leren om stress te verminderen.

 10 belangrijke tips 

 

1.  Beweeg

 


Maak je hoofd regelmatig even leeg door te sporten. Bij lichaamsbeweging komt er een hormoon vrij dat zorgt voor een soort van gelukstoestand bij de sporter. Hierdoor wordt het stressniveau verlaagd en ga je je beter in je vel voelen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is het ideale pantser tegen spanning, zorgen en stress.

2 . Ga tussendoor een keer naar buiten


Elke dag even naar buiten, draagt bij aan de aanmaak van gelukshormonen. Juist als je de hele dag binnen zit, is het goed om tussentijds even een frisse neus te halen . Neem even afstand. Alleen al een half uurtje wandelen is voldoende. 
 

3. Zeg eens nee of zeg eens wat af


Onze agenda’s staan tegenwoordig zo vol dat het gemakkelijk is om als gevolg van een drukke planning stress te ervaren. Zorg dus voor meer ruimte om te ontspannen in je agenda. Dat betekent dat je vaker ‘nee’ moet leren zeggen. Ga voor iedere afspraak na of je je er goed bij voelt en of je het voor jezelf doet of een ander!  Zo werk je toe naar meer rust voor jezelf en duidelijkheid over welke vriendschappen je energie geven en welke juist energie kosten. Kies voor energiegevers!
 

4. Schrijf je gedachten op


Door iedere avond je gedachten op papier te zetten, maak je niet alleen je hoofd leeg, maar sta je ook even stil bij de dag. Schrijf bijvoorbeeld  wat je leuk vond en ook waar je dankbaar voor bent. Of wat je gedaan hebt en nog wilt doen. Door te schrijven komen er allerlei gevoelens en ideeën naar boven en die kunnen je helpen om te bepalen wat je echt wilt, en waar onnodig veel energie in gaat zitten. Ook kan opschrijven helpen om prioriteiten te stellen. Je denkt dan bewust meer na over waar je mee bezig wilt zijn.  Dat vergroot je effectiviteit.
 

5. Goede voeding


Wanneer je gestresst bent is het gemakkelijk om vette snacks te eten en laat naar bed te gaan. Maar hierdoor ervaar je alleen maar nog meer stress in je lichaam. Vermijd liever suiker, vet eten, koffie en alcohol als je gespannen bent. Deze voedingsmiddelen bevorderen de aanmaak van het hormoon cortisol, wat stress in de hand werkt. Eet veel langzame koolhydraten en verse groenten en fruit. Beweeg! Op tijd naar bed gaan is ook belangrijk.
 

6. Gun jezelf off-time


Niemand kan 24/7 gemotiveerd aan het werk zijn. Gun jezelf ook de tijd om te ontspannen, op jouw manier. De één ontspant door een avondje sauna, de ander gaat een flink stuk hardlopen en de ander zit graag met een dekentje en een boek op de bank. Doe wat voor jou goed voelt!
 

7. Ruim op


Door je kamer of huis eens flink onder handen te nemen geeft niet alleen voldoening, maar ook een opgeruimd gevoel in je hoofd!
 

8. Stop met multitasken


Hoewel het soms lijkt wel zo lijkt, is multitasken helemaal niet productief. Door meerdere dingen tegelijk te doen, bereik je vaak net niks. Door bewust bezig te zijn met één taak tegelijk, voelt je dag een stuk productiever en zijn je resultaten beter. Zet de notificaties op je telefoon en lap top uit. Hierdoor heb je minder onderbrekingen, ga je minder switchen en heb je dus minder stress.
 

9. Mediteer, adem


Mediteren klinkt ingewikkeld, maar is een zeer effectief middel tegen stress. Door de tijd te nemen en je alleen op je ademhaling te focussen, roep je de stresshormonen een halt toe. Ook al gaat het slechts om slechts vijf minuutjes per dag. Door te mediteren verlaag je je hartslag, verminder je de aanmaak van stresshormonen, verlaagt je bloeddruk en wordt je geest helderder.  Download eens een meditatie app!

 

Ook tijdens je werk kan je je stress niveau laten zakken door een aantal keren diep in- en uit te ademen. Diep inademen door je neus en (eens zo lang) diep uitademen door je mond.  Er is hard wetenschappelijk bewijs dat het helpt. 
 

10. Besef dat je niet overal controle over hebt..


Mensen die stress hebben zijn vaak bang om de controle te verliezen. Het is goed om te beseffen dat niemand ooit ergens controle over heeft. Laat het los, zodat je je kunt overgeven aan wat het leven je vandaag brengt. 

Goed is goed. Vertrouw op jezelf. Weet dat je precies helemaal goed zo bent zoals je nu bent! 

 

Hulp nodig? Contact