Jezelf vertrouwen

Zelfvertrouwen is niet iets dat toevallig op je pad komt, het is een gewoonte die je ontwikkelt. Een gewoonte waarvoor je wellicht eerst een andere kijk zult moeten ontwikkelen op jezelf en op de wereld om je heen.

 

Heb je nou eenmaal zelfvertrouwen dan heb je een aantal 'uitgangspunten' voor jezelf ontwikkeld die dat ook ondersteunen. Je draagt als het ware een goede bril..

Je hoeft jezelf niet meer te bewijzen.

Mensen met veel zelfvertrouwen hoeven zich niet te bewijzen. Ze beseffen dat het leven geen wedstrijd is om beter te worden dan anderen. Dus stoppen ze te bewijzen dat ze goed genoeg zijn. Wat anderen van hen vinden, wordt steeds minder belangrijk: dat ze okee zijn weten ze al.

 

De mening van anderen is van hen

Ook hebben ze weinig behoefte de mening van anderen te sturen. Als iemand minder goed over hen denkt, dan is dat maar zo. Je bent niet verantwoordelijk voor andermans mening. Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen mening.

 

Spreek jezelf positief toe

Echte zelfacceptatie maakt zelfkritiek overbodig. Mensen met veel zelfvertrouwen halen zichzelf niet naar beneden. Ze zijn hun eigen beste vriend(in) en spreken positief tegen zichzelf en over zichzelf. Dat betekent niet dat ze zichzelf fantastisch vinden of een bord voor hun hoofd hebben. Het betekent alleen dat ze weten: van zelfkritiek word je niet blij. Afleren.

 

Volg je eigen gevoel

Als je vertrouwt op jezelf, ben je minder afhankelijk van het oordeel of de mening van anderen. Mensen met veel zelfvertrouwen volgen hun eigen gevoel. Ze vertrouwen op dat gevoel en hoe meer ze daarmee oefenen, hoe sterker het wordt. Bij alles wat ze doen, vragen ze zichzelf ook af: “Wat wil ik zelf? Wat voelt goed? Wat past bij mij?” 

 

Wees niet bang om anders te zijn

Zoals gezegd hebben mensen met zelfvertrouwen geen behoefte een wedstrijdje met anderen te voeren. Ze hoeven zich dus ook niet aan te passen aan de rest van de wereld. Ze zijn niet bang om anders te zijn, ze zijn alleen bang om niet zichzelf te kunnen zijn.

Door je tè veel aan te passen, loop je jezelf voorbij.

 

Ken je eigen behoeften maar ook die van de ander

Mensen met zelfvertrouwen kunnen prima compromissen sluiten, maar op de echt belangrijke gebieden in het leven volgen ze hun eigen weg. Ook al vinden anderen dat raar, ook al is het niet ‘standaard’. Beter 'fouten maken' op je eigen weg, dan 'slagen' op de weg van een ander.

Neem afstand van mensen waar je niet van opknapt.

 

Respecteer jezelf

Mensen met zelfvertrouwen respecteren zichzelf.

Ze weigeren tijd en energie te stoppen in mensen die daar anders over denken. Een relatie waar je niet van blij van wordt  – zakelijk of privé – is funest voor je zelfvertrouwen. Waarom omgaan met iemand die je niet accepteert zoals je bent? Wat kan je ermee?

Relaties die je geen positieve energie meer geven, zijn makkelijker los te laten als je vertrouwt op jezelf. Dan ben je minder afhankelijk van iemand anders om je goed te voelen. De wereld is vol met andere leuke mensen.

 

Alleen kunnen zijn

Mensen met zelfvertrouwen houden van andere mensen, omdat ze óók van zichzelf houden. Ze houden van anderen, maar hebben anderen niet nodig om zich goed te voelen. Dus kunnen ze prima alleen zijn. Ze zijn onafhankelijk en volgen hun eigen gevoel. De energie om van anderen waardering te krijgen kan je ook voor jezelf gebruiken, in je eigen passie steken. 

 

Jezelf accepteren

Mensen met een oprecht, sterk en gezond zelfvertrouwen accepteren zichzelf – onvoorwaardelijk. Ze hebben niet de illusie dat ze anders zouden moeten zijn. Ze hebben zichzelf volledig geaccepteerd, dus ook hun ‘zwakke’ kanten. Het is zoals het is. Alleen met diepe zelfacceptatie stopt de weerstand tegen jezelf. Zelfacceptatie is niet makkelijk, maar het is de enige weg om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Jezelf kennen en jezelf accepteren.

Het is goed zo. Niemand is perfect. Je hebt sterke punten en minder sterke. Heel normaal.

 

Zelfvertrouwen is een gewoonte, niet iets dat ‘toevallig’ ontstaat. Het is een een levenswijze, een manier van kijken naar jezelf – èn naar anderen.

Als je (nog) zelfvertrouwen mist, weet dan dat iedereen het kan leren. Je hebt er geen bijzonder talent voor nodig. Je hoeft alleen je oude gewoonten,  die zelfkritiek en onzekerheid creëren,  om te draaien.  

 

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf, in welke situatie je ook bent, waar dan ook.

 

Ik help je graag.  Contact