5 tips om je leefstijl aan te passen

Je leefstijl aanpassen vergt oefening en een gezonde kijk op de feiten..

1. Kies een aanpak die je lang vol kunt houden

Je kan alles meteen willen veranderen maar dat ga je niet volhouden. Je gaat heel veel moeite doen in een verandering totdat je er genoeg van hebt en stopt. Heb je strak gelijnd, ben je wat kilo's kwijt maar dan komt het moment: je houdt het strenge dieet niet langer vol. En het lichaam heeft zich ook aangepast, behoudt de vetreserves voor het geval je jezelf weer 'ondervoedt'... Kies daarom voor een lange termijn aanpak met kleine stapjes. Het CooL traject heeft een brede aanpak en is gericht op definitieve verandering.

2. Vergroot je zelfvertrouwen

 

Geef jezelf complimentjes, focus op wat goed gaat.

Zeg niet tegen jezelf ' he,  nou heb ik weer niet goed ontbeten want ik had teveel haast' maar stel vast wat er wel goed gaat. Focus je daar op. Ik kwam op mijn werk en toen heb ik wel als eerste wel een liter water op mijn bureau gezet.. Of heb je iets anders, iets gezonds geregeld voor jezelf. De trap genomen vandaag. Geef jezelf een schouderklopje, daarmee zorg je ervoor dat je zin krijgt het de volgende keer weer te doen.

3. Stel jezelf een hulpvraag

Je kan jezelf de hulpvraag stellen: 'wat zou ervoor nodig zijn om niet meer te snoepen?' Of wat zou ervoor nodig zijn om niet meer te roken? Wat zou ervoor nodig zijn om na het eten niet direct een zak drop leeg te maken? En dan komen de antwoorden vanzelf. Je gaat er vanzelf creatief over nadenken. Want niemand pint je vast op je antwoord. Binnen het CooL traject krijgeb ‘lijngerichte’ en ‘emotie eters’ extra  ondersteuning.

4. Schakel je omgeving in

In je eentje tegen de stroom inzwemmen is niet eenvoudig. Dus dat houden mensen dan ook niet lang vol. Zorg ervoor dat je medestanders heb, mensen die je steunen, die ervoor zorgen dat de verleidingen wat minder in beeld zijn, die gezonde dingen meer naar voren brengen. Want als je omgeving verandert, verander jij vanzelf ook. Dan ga je automatisch de goede dingen doen en hoef je minder hard  tegen de stroom in te zwemmen. Samen in een groep werken aan een gezonde leefstijl is erg helpend. Je ‘worstelt niet meer alleen’, je stimuleert elkaar. Ook werken we alleen met wetenschappelijk bewezen zienswijzen. 

5. Focus niet op het resultaat

Spreek met je zelf af dat je iets gaat veranderen waarvan je zeker weet dat dat haalbaar is. Bijvoorbeeld niet: 'ik ga nooit meer snoepen'. Maar wel: ik ga 'smiddags rond 16.00 uur een gezond tussendoortje eten. Dat is een heel ander soort voornemen. En haalbaar.

Dat ook echt doen - voedt je zelfvertrouwen.

 

Neem de tijd.

Een gezonde leefstijl aanmeten moet je niet zien als iets wat volgende week af is. Het is iets wat je 'oefent'.  Als je leert guitaar spelen kan je ook niet al volgende week een concert weggeven.


Het is iets wat je traint, met vallen en opstaan. Gek genoeg denken we - als het om onze leefstijl gaat - wel : vanaf morgen eet ik gezond. Terwijl dit ook een oefenproces is waar je langer mee bezig bent.

Elke nieuwe gewoonte train je. net als een guitaarlied.


Het COOL leefstijltraject duurt 2 jaar en is nog steeds helemaal gratis, mits je voldoet aan de voorwaarden, en met goede motivatie! 

 

Ik help je graag!