Gevoelens

Gevoelens tonen en ook toestaan is vaak een belangrijk thema in een persoonlijk ontwikkelproces. Dt begint met het besef dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoelens. En ook willen we bij gevoelens dat 'geven en nemen' in balans zijn..

Gevoelens tonen


Wanneer ik mijn gevoelens toon aan de ander dan is dat waardevol. Daarmee ondersteun ik mijn communicatie en ik laat echt iets van mezelf zien . Mensen vinden het soms moeilijk om hun gevoelens aan de ander te tonen. 

 

Aan eigen gevoelens voorbijgaan


Voordat je je gevoelens toont is het eerst belangrijk dat je niet aan je eigen gevoelens voorbij gaat en ze dus serieus neemt. Gevoelens hebben alles met  jouw grenzen te maken en daarom zijn ze zo belangrijk.

 

Negatieve gevoelens

Ook negatieve gevoelens zijn belangrijk. Ze zijn positief. Ze wijzen je de weg naar jouw behoeften, en ook naar jouw onvervulde behoeften!

 

Gevoelens van de ander


De gevoelens van de ander zijn net zo belangrijk. Het is een basis voor de grenzen tussen jou en de ander,  maar ook een basis voor de communicatie tussen de ander en jou.

 

De ander neem ik serieus en respecteer ik als ik zijn gevoelens ervaar en ontvang. Zonder direct een conclusie te trekken. De gevoelens zijn van hem. Ook de negatieve gevoelens zoals boosheid of irritatie. 

 

Wanneer ik de gevoelens van de ander ontvang, draag ik bij aan zijn of haar gevoel dat hij of zij gehoord wordt. Daar laat ik het bij. Ieder mens wil graag gehoord en gezien worden. Je hebt hierdoor echt 'verbinding' .

 

Kwijtgeraakt

Er bestaan een aantal belemmeringen om zo 'autonoom' in het leven te staan. Zo hebben we vanuit onze opvoeding sterk geleerd om te luisteren naar wat onze ouders zeggen (en op zich is daar niks mis mee), maar we hebben ook geleerd om onze emoties en gevoelens weg te 'moffelen'.  We  beredeneren in onze samenleving gemakkelijker dan dat we voelen en ervaren.  We zijn het zicht op onze behoeften verloren en  hebben vaak te weinig geleerd om in onze eigen behoeften te voorzien. Onszelf voldoende serieus te nemen.

 

Stilstaan bij je gevoel, hoe doe je dat?

Overleg rustig met jezelf. Wat voel ik (woede, verdriet, bang)? Waar voel ik dit (in mijn borst, hoofd, buik)? Waarom voel ik dit?

 

Wees eerlijk tegen jezelf. Waarom voel jij je zo? Wat heeft de gebeurtenis bij jou los gemaakt? 

 

Als je je emoties niet erkent en verwerkt of opruimt zullen ze zich nestelen in je geest. Je blik is gekleurd omdat jij iets hebt meegemaakt dat je heeft geraakt. Daardoor kan het zijn dat je zaken uit het verband haalt. Je emoties kunnen dan op de meest ongepaste momenten  uitbarsten.

 

meer over : echte gevoelens en quasi gevoelens