Zoet behoefte verminderen

Zo nu en dan een snoepje kan best, af en toe kan je jezelf best iets lekkers gunnen. Maar als je het lastig vindt om zoete verleidingen te weerstaan kan het uit de hand lopen: je raakt je aan zoet gewend. Negen tips om je zoetbehoefte te verminderen.

1. Reduceer de suikers in je voeding!

Het verminderen van suiker in je voeding zorgt ervoor dat je minder zoet-behoefte krijgt. Dat heeft te maken met het feit dat je bloedsuiker minder schommelt. Als je suikerrijk voedsel eet schiet je suikerspiegel snel omhoog (vooral door de snelle geraffineerde koolhydraten ) en het zakt ook weer snel. De balans raakt vervolgens verstoord: na een veel suikerinname ontstaat een suikerpiek, en hierna krijg je weer  een suiker-dip: je voelt je moe, hebt trek in zoet en voelt je hongerig.  

Eet ook zo min mogelijk wit brood (neem volkoren) en vezels. De ''snellere koolhydraten worden ook snel omgezet in suikers. Met langzame koolhydraten (zoals volkorenproducten) blijft je bloedsuiker stabieler.

2. Eet regelmatig!

Door met regelmaat te eten stabiliseer je je suikerspiegel. Want te lang niet eten zorgt voor een suikerdip. Met als gevolg dat je weer zin hebt in eten. Regelmaat zorgt er verder nog voor dat je biologische klok goed werkt, het lichaam weet wanneer het gevoed wordt en stelt zich hierop in. Hierdoor functioneert het lichaam optimaal. Voor jezelf betekent regelmaat  dat je minder hoeft na te denken over je gewoontes. 

3. De sterk verslavende werking van suiker moeten je niet onderschatten. Na het eten van zoetigheid maakt je lichaam dopamine en andere stofjes aan, stofjes die je een lekker gevoel geven. Dat smaakt naar meer.

Ook de snelle koolhydraten zoals witbrood, pasta, pizza en witte rijst of alcohol) houden een zoetverslaving in stand. Ruim 80 % van onze 'bewerkte voeding' beval suikers. Daarom is het goed om suikers zoveel mogelijk te mijden. Wen aan de minder zoete smaak. Na een tijdje wil je niet anders. Vermijd ook zoetstoffen, deze houden de gewenning in stand.

Als je suikerrijk hebt gegeten stijgt je bloedsuikerspiegel. Verbruik je deze suikers niet, dan ruimt het lichaam ze weer op en ontstaat er een suiker dip.
Als je suikerrijk hebt gegeten stijgt je bloedsuikerspiegel. Verbruik je deze suikers niet, dan ruimt het lichaam ze weer op en ontstaat er een suiker dip.

4. Het stofje serotonine dat wordt aangemaakt als je suiker eet, zorgt ervoor dat je brein zich rustiger en gelukkiger voelt. Na een dag hard werken wil je graag deze 'beloning' die voelt als ' eindelijk tijd voor mezelf'.

Vooral veel vrouwen gunnen zichzelf te weinig tijd en hebben deze behoefte.

Je kan dit gelukkige gevoel ook anders bereiken. Door sociale contacten aan te gaan bijvoorbeeld

 waardoor je ook een rustiger en gelukkiger gevoel geeft aan jezelf. Even iemand bellen of bezoeken. Het sociale contact zorgt ervoor dat je een stofje aanmaakt waardoor je je gelukkiger voelt.  Maar ook een korte wandeling helpt. Wandelen geeft je serotonine ook een boost.

5. Verander je gewoonte rondom zoetigheid. Zoetigheden eten is vaak een gewoonte geworden. Altijd een bakje vla na het eten of iets zoets? Meestal zijn dat alleen maar loze calorien. Alle gewoontes die je hebt aangeleerd kan je ook weer afleren. Ga na het eten iets doen wat je lekker en leuk vind. Als je een tijdje het toetje 'skipt' ga je het steeds minder missen. Totdat het over is.

Maak het concreet: Als..... (situatie waarin je zoetigheid neemt)...... dan...... (nieuwe gewoonte)

6. Eet je genoeg vetten en eiwitten? Zo niet dan vul je die maar al te graag aan met zoetigheid. Eiwitten en vetten verdzadigen meer. Neem gerust gezonde vetten, het zijn je energie leveranciers!

7. Eet langzaam! Te snel eten zorgt ervoor dat je maag niet de kans krijgt een signaal af te geven aan je hersenen dat je verzadigd bent! Dit signaal is 20 minuten onderweg. Kauw dus langzaam, leg af en toe je vork neer. Met aandacht eten zorgt ervoor dat het brein weet dat je ook echt gegeten hebt. En als jij je bord al leeg hebt en je tafelgenoten nog niet, is de kans groter dat je nog wat neemt. Je moet toch wachten en ach...

8. Minder koffie? Vier koppen per dag is zelfs gezond maar overdrijf het niet. Cafeine (zit in koffie en thee) geeft een enrgie stoot maar de opleving is kort. Het geeft een stressreactie en stress verhoogt je bloedsuikerspiegel. Groene thee af en toe?

9. Drink water in plaats van vruchtensappen die je suiker weer snel doen stijgen.