Voeding en structuur door 6 eetmomenten

Elke dag zes eetmomenten hebben is best een goede tactiek om af te vallen. Regelmatig op vaste momenten eten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Dat voorkomt dat je trek krijgt en gaat snoepen of dat je meer gaat eten dan je echt nodig hebt.

En als het een keertje toch handiger is om eetmomenten samen te voegen dan kan dan ook. Bijvoorbeeld, stel dat je een keertje uitgebreider wilt dineren. Dan kan je het middagtussendoortje het diner en de avondsnack samenvoegen tot een grotere uitgebreide maaltijd. Op die manier krijg je een stevige maaltijd zonder al te veel extra calorien.

Afvallen door meer te eten

Afvallen kan mislukken omdat je te weinig eet. Je lichaam is dan in de spaarstand terecht gekomen. Omdat je te weinig eet gaat je lichaam er van alles aan doen om te functioneren met zo weinig mogelijk voedingsstoffen. Met als gevolg dat je stofwisseling vertraagt. Komt er dan weer extra voeding binnen, dan slaat het lichaam dit allemaal op als vet voor het geval er weer 'barre tijden' aanbreken. Een crashdieet is daarom geen goed idee. Langzaam afvallen wel, het is veel beter. Dat doe je door meer en anders te eten: door verse en onbewerkte echte voeding tot je te nemen. 

Je stofwisseling vertraagt

Door eerst heel weinig te eten en daarna toch weer meer te gaan eten geef je het signaal af dat 'de crisis' voorbij is. Je  lichaam  moet dan weer even schakelen en heeft daar even tijd voor nodig, moet er  weer aan wennen, het kan zijn dat je dan eerst even aankomt en daarna pas gaat afvallen - als je weer meer en gezond gaat eten.

Geef het niet te snel op. Je stofwisseling verbetert langzaamaan weer,  je gaat meer verbranden .  

Anders eten kan leiden tot wat lichamelijke klachten. Vooral bij een flinke aanpassing. Die klachten (hoofdpijn, misselijkheid, flauw gevoel, etc) horen na twee weken over te zijn. 

Wat doe je als je toch trek hebt?

Allereerst jezelf afvragen of je echt trek hebt. Misschien heb je gewoon dorst of ben je moe. Pak eerst een glas water. 

 

Kies voor iets gezonds, zoals groente of fruit. Daar zitten niet veel calorien in en juist wel meer vezels. Die vezels geven je een verzadigd gevoel waardoor de trek verdwijnt. Ook eiwit eten is goed, een schaaltje kwark of yoghurt  of een portie gerookte kip is een prima alternatief.

Misschien ben je een emotie eter? Misschien heb je het snacken als gewoonte aangeleerd?

Beetje yoghurt, knoflook, peper zout en citroensap als dipsausje?
Beetje yoghurt, knoflook, peper zout en citroensap als dipsausje?

Dit klinkt allemaal heel gemakkelijk maar dat is het niet. Gewoontes zijn hardnekkig en het veranderen ervan is best lastig. Je kan ervoor kiezen jezelf te laten begeleiden via je zorgverzekering, als je tenminste heel gemotiveerd bent en voldoet aan de voorwaarden. Hierdoor blijft er  lange tijd focus. Op 14 december start er weer een nieuwe COOL groep, bij voldoende deelname. Je kan je nu al aanmelden. We starten dan direct met een intake gesprek en het vaststellen van jouw eerste stap.