Meer lucht

Vitaliteit betekent letterlijk “levenskracht”.  
De ademhaling is een belangrijk onderdeel. Je hebt je ademhaling altijd bij je en toch vergeten we het belang.. het klinkt zo gewoon: gewoon door blijven gaan met ademen. Maar we zijn ons total niet bewust van het belang van een goede ademhaling.

Je kunt lange tijd zondereten, enkele dagen zonder drinken maar slechts enkele minuten zonder zuurstof.

Ademen doen we onbewust, we hoeven er gelukkig niet over na te denken, totdat er klachten ontstaan omdat onze ademhaling afwijkend is. Omdat de ademhaling niet past bij de situatie waarin je verkeert...

Een goede ademhaling is van invloed op je kwaliteit van leven!

#middenrif #ademhaling #vitaliteit #leefstijl
..ademen doe je het beste door je neus..


Passend

 

Je ademhaling moet passend zijn bij de situatie waarin je je bevind. Zit je rustig op een stoel terwijl je ademt alsof je tegen een berg op fietst? Dat is erg vermoeiend en veroorzaakt tal van klachten, zoals  druk op de borst, vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen, tintelingen, oorsuizen, brok in de keel, of gespannenheid..

Dat kan natuurlijk komen door  diverse oorzaken, zoals COPD, astma of een allergie. Maar stress en overbelasting is ook veelvuldig de oorzaak. 

 

Stress

 

Stress hoort natuurlijk bij het leven, en is soms nodig om succesvol te zijn. Het maakt je actief en alert. Maar als stress chronisch aanwezig is en gepaard gaat met onprettige emoties, geeft dit gezondheidsklachten. Je voelt je niet lekker, je raakt uit balans. Stress is vaak de veroorzaker van hoge bloeddruk, hoofdpijn, niet functioneel ademen, depressie, burn-out of problemen met aandacht en concentratie.

Je piekert meer en wordt angstig. En die angst zorgt weer voor een snellere ademhaling en een snellere hartslag. Je voelt je opgejaagd, je lichaam maakt meer stresshormonen aan, daardoor slaap je weer slechter, kortom, zonder erg kom je in een neerwaartse spiraal.

 

Fysiek

Ademen we zuurstof  in dan wordt deze zuurstof  via je bloed naar de organen en cellen getransporteerd.

Naar al je cellen in je hele lichaam, van je kruin tot je tenen!
Bij je uitademing worden afvalstoffen afgevoerd. 

Lichaamscellen kunnen pas werken als ze zuurstof krijgen! Je  lichaam maakt dus energie van je vetten, glucose en van zuurstof! Zuurstof is nodig in dit 'chemische proces' van energie maken. Een optimale ademhaling zorgt dus voor meer energie! Je lichaam haal zijn energie voor 80 % uit je ademhaling!

Emotioneel

Als je je emoties onderdrukt adem je vaak niet goed door en zet je onbewust spanning op je buikspieren. Daardoor kan je middenrif niet zo makkelijk uitzetten en blijft jeademhalingsteken. Iets“benam je de adem” je kent de uitdrukking vast.  Of “ je adem stokte in je keel..” Soms houd je de adem helemaal vast. Het gevolg is dat je door die spanning hoger inje borst gaat ademen. Omdatje minder diep doorademt, je ademt hoger, krijg je minder zuurstof en ga je sneller ademen !

Adem je meer  dan 15 keer per minuut terwijl je geen fysieke inspanning pleegt?  Dat noemen we “hyperventilatie”!

Er bestaan gelukkig ademhalingstechnieken waarmee je deze blokkades kunt opheffen.

Mentaal
 
Ons hoofd maakt veel overuren, we zijn veel aan het denken, verwerken veel prikkels. Willen we onze gedachtenstroom tot rust brengen, dan kan dat met je ademhaling.

Want ben je met je aandacht bij je ademhaling, dan ben je vanzelf in het “hier en nu”.
Door bijvoorbeeld eens simpelweg je ademhaling bewust te volgen en te vertragen, zorg je voor meer rust en ontspanning.