Aangeleerde hulpeloosheid

“Waarom zou dit wel werken, ik heb echt alles al geprobeerd”.

Herken je die uitspraak?

 

Heb je echt alles al geprobeerd? Of doe je steeds hetzelfde in een ander jasje??

 

Bijvoorbeeld elke keer druk met een ander dieet. Of ben je vooral ‘in je hoofd’ bezig met afvallen, en vergeet je dat om te zetten in concrete daden?

Vaak gaat het in de praktijk ongeveer zo:

Je bent afgevallen of niet, en je komt iets aan, een halve kilo bijvoorbeeld en je zegt “ach een halve kilo dat is niet zo erg, morgen begin ik echt.”

En je vergeet je hele doel een beetje, door allerlei omstandigheden. Druk en zo, en er gebeurt vanalles. Of je doet een halve poging ‘even niet snoepen of zo” en helaas lukt dat niet helemaal.

 

Maar ach denk je, hoe erg is het nou helemaal, je kleding past nog. Je komt niet verder aan, in elk geval niet snel. Okee je broek zit iets strakker, maar je ziet het nog niet.

En als je je toch weer eens weegt, wat je liever niet meer doet, is er toch weer een kiloootje aangekomen.

Bah, dat gedoe met afvallen en eten, denk je gefrustreerd. Wat een gezeur en gedoe allemaal. Waarom heb ik toch zo’n pech en kom ik zo snel aan. Toen ik jong was…

Maar, ‘no worries’, het komt goed en je grijpt wel in. Maar nu nog even niet.

 

Stop met het hangen aan deze uitspraken. 

Welke uitspraken heb jij eigenlijk aangeleerd.  Welke zelfspraak heb jij. Stop met hangen aan deze uitspraken en gedachten die je tegenwerken. (Noteer ze eens) Stop met goedpraten, wegduiken en smoesjes. Als jij zegt ‘niets werkt voor mij, welk dieet ik ook doe, ik heb alles geprobeerd dan verzand je in “aangeleerde hulpeloosheid”. En “aangeleerde machteloosheid”. In feite zeg je, "ik kan er niets meer aan doen, het probleem is permanent". 

 

En alles wat je onderneemt is daarmee zinloos, tijdverspilling.

Want zodra je dit tegen jezelf zegt: geef je het op. “Niets werkt, ik heb alles geprobeerd” is in feite de dood in de pot.

Dit is een belemmerende overtuiging. Die moet je doorbreken, verpulveren, die werkt je tegen.

 

Geef dus niet bij voorbaat op. Saboteer jezelf niet met twijfels, maar experimenteer verder.

Sta echt open voor nieuwe manieren.

Met een open mindset, met een groei mindset.

Je neemt nu het besluit: je verleden staat niet gelijk aan de toekomst.

Wie je vandaag bent is anders dan wie je vroeger was. Het is een nieuw moment, nu, vandaag. Besluit nu er 100 % voor te gaan. Te doen wat nodig is. Elke dag vooruit te gaan, altijd richting je doel. Stapje voor stapje. Stug aan doorwerken: een doel stellen, uitvoeren, registreren, volhouden, totdat je een nieuwe goede leefgewoonte erbij hebt. Aan knoppen draaien.

 

Dat is wat mensen doen die succesvol zijn ooit hebben besloten. Niet meer half doen. Niet langer aanmodderen. Niet blijven hangen. Tijd om die patronen te doorbreken, een nieuwe aanpak, een nieuwe strategie.

Met jezelf en je eet (en beweeg) gedrag aan de slag gaan.

Hulp nodig? Kom langs, ik help je graag.