Leidinggevende krijgen dagelijks te maken met de uitdagingen van hun rol...
Uit internationaal onderzoek van de carrière-site Monsterboard blijkt dat slechts 17% van de werknemers in Nederland tevreden is over zijn leidinggevende. Dit percentage steekt af tegen het wereldwijde gemiddelde waarbij 31,7% van de werknemers wel tevreden is over zijn manager.
De 6 valkuilen:

valkuil 1. Het niet hebben en communiceren van een goede visie.
Omdat het jou duidelijk is, is het nog niet duidelijk voor iedereen. Leiders moeten een visie hebben die betekenisvol, enthousiasme en betrokkenheid geeft voor iedereen. Hierdoor zien je mensen hoe ze kunnen bijdragen aan het grote geheel. En je moet het steeds weer herhalen door mensen ook te laten weten hoe zij het doen in relatie tot het hogere doel en de visie van de organisatie. Mensen hebben een doel nodig zodat ze hun handelen richting kunnen geven.
valkuil 2. Voor iedereen anders zijn.
Proberen om iemand te zijn die je niet bent is beslist een ding. Mensen denken soms dat ze het niet verdienen om een leider te zijn. Of dat ze de kennis en vaardigheden niet hebben. En, dat er elk moment van de dag iemand aan de deur kan staan van het kantoor die roept: 'betrapt, game over' ! En dat ze iemand moeten zijn die altijd weet wat hij aan het doen is.
En als dit niet gebeurt worden ze wat angstig en denken ze dat ze een rol moeten spelen voor eenieder binnen de organisatie, of voor de grote baas, zoals zij denken dat de organisatie hem wil zien. Nou...dat is voor veel mensen nogal verschillend . Mensen voelen echt wel aan als iemand niet authentiek is en ze zien best wel wat de leider wel en niet zo goed kan.
Dus, eerlijk zijn over wie je bent en waar je voor staat, durven te spreken over je sterktes en zwaktes maakt je authentiek en geloofwaardig en zal je helpen waar je het nodig hebt. Niemand is perfect. Ook de leidinggevenden niet. Weet wat je wel en niet kunt. Helemaal prima.
valkuil 3. Je kracht niet gebruiken.
Daar staat tegenover dat je je krachten die je wel hebt moet kennen, waarderen en gebruiken. Je zit daar al op die plek door iets wat je goed deed en doet. Maar denk niet dat je vervolgens dezelfde tactieken kunt hanteren dan op de manier waarop je er gekomen bent. Pas je aan, nuanceer je stijl en beinvloedende gedrag, werk aan je persoonlijk ontwikkeling vanuit je authentieke 'zelf'. Laat je extern begeleiden in de rol. Zoek iemand die je zonder consequenties overal over kunt spreken.
Heb je door goede sales of het overtuigen van mensen een positie bereikt, dan kan het zijn dat je nu anders te werk moet gaan. Nu geef je het werk uit handen. Een methode die je voorheen erg heeft geholpen kan zomaar niet meer functioneel zijn. Je overtuigende stijl nog meer kracht bijzetten kan averechts werken. Niet iedereen zal dat tegen jou zeggen. Dus is het tijd je kwaliteiten op te rekken, zodat je de juiste vaardigheden kan gebruiken in de juiste situatie op het juiste moment. Jouw kwaliteiten komen echt wel tot hun recht als je ze de ruimte geeft!
valkuil 4. Niet goed je minder sterke punten bewaken
Iedereen heeft punten waar hij minder goed in is. Noem het hoe je wilt, ontwikkelgebieden, ontwikkel-behoeften. Als je ze blijft ontkennen is dat rampzalig. Bijvoorbeeld het bezig zijn met details: je vindt het niet leuk, je bent er niet goed in, en wordt er niet blij van. Dus wat doe je als je die accuraatheid opeens wel nodig hebt voordat je een gedetailleerd contract tekent? Je bent geen superheld dus ga je naar iemand die dat wel heel goed kan en leuk vind.Denk je eens in hoe fijn het is voor die persoon: zijn kwaliteiten worden erkend! Je kunt je er ook zelf in verdiepen en proberen beter te worden in dingen waar je niet goed in ben. Alleen als het echt nodig is. Want er is altijd hulp in je omgeving, het enige wat je moet doen is vragen.
valkuil 5. Het niet in kaart brengen en managen van je 'stakeholders'.
De meeste leidinggevenden zijn niet goed in politiek. Politiek moet je mijden of je verre van houden. Maar leiders weten ook dat het belangrijk is in hun wereld. Wie heeft invloed, wie kan er iets aan hun succes doen en wie zal negatief over ze spreken. En leiders weten ook dat het belangrijk is te weten wie het goed met ze voorheeft en wat deze mensen van ze verwachten. En dat het niet altijd om de resultaten gaat is ook belangrijk te weten. Een lunch en een luisterend oor kan wonderen doen. Of een tijdje een paar extra handjes uitlenen aan een collega. Het zijn allemaal maar mensen met eigen ambities, behoeften en valkuilen. Zorg dat je hun behoeften goed begrijpt, dat is beter dan dat je je laat 'overvallen' door (politiek) gedoe.
valkuil 6. Niet goed delegeren.
Er zijn vele manieren om verkeerd te delegeren, hier zijn mijn favorieten:
Helemaal niet delegeren , de controll freak die het werk niet kan overlaten aan anderen, veel overwerkt totdat hij een burn out krijgt, om het niet te hebben over het feit dat hij niet meer zal promoveren ( terwijl hij daar wel heel hard voor werkt in zijn optiek).
Of niet duidelijk maken wat je precies verwacht omdat je met te weinig woorden er vanuit gaat dat je mensen 'het wel zullen begrijpen'. En vervolgens gefrustreerd zijn omdat je bij de start niet precies hebt aangegeven wat je nu precies verwachtte.
Of juist helemaal niet meer omkijken naar datgene wat gedelegeerd is, niet bekijken hoe ver het staat en of de kwaliteit en deadline gehaald wordt, of nee wacht, komt ook voor, die helemaal geen deadline geven. Plotseling herinneren ze zich dat er werk af had moeten zijn.
Netjes en precies delegeren is een proces van het aanreiken van heldere en simpele instructies met een deadline, waarbij het proces regelmatig gecheckt wordt en waarbij feedback gegeven wordt over de kwaliteit.
Dit waren 6 valkuilen voor startende leidinggevenden en wat je kan doen om erin te vallen. Als je meer wilt weten over hoe jij ervoor staat en wat je kan doen om een relaxte en goede leider te worden, kijk dan voor meer informatie op
