Innerlijk kompas

Elke mens heeft een innerlijk kompas. Net zoals een boot een kompas heeft dat de weg wijst naar de eindbestemming op zee. Zo hebben we allemaal een innerlijk kompas dat leidt naar voldoening en inspiratie.

Soms vergeten we op dit kompas te kijken waardoor het soms heel lang duurt voor we op onze bestemming aankomen. We raken de weg even kwijt . Of we weten niet meer waar we ook alweer heen wilden. We lieten ons afleiden door iets of iemand en hadden even zijn of haar kompas. Maar dat gaf ook geen voldoening.

Of misschien zat het weer erg tegen en wisten we helemaal niet meer waar we heen gingen, waren we blij dat we nog in de boot zaten.

 

We blijven dan maar 'ronddobberen' zonder onze doelen ooit te bereiken.

 

Innerlijke stem

Het innerlijk kompas  geeft de richting aan met de hulp van je innerlijke stem in jezelf. Pas wanneer je stilstaat en je aandacht naar binnen richt, kun je die stem horen. Wat zegt die stem ?


Je kunt meer zicht krijgen op je innerlijk kompas en deze ook nauwkeuriger maken. Het loont echt om daarmee aan de slag te gaan. Want je hebt het kompas nodig om bijvoorbeeld beslissingen te nemen, maar ook om de weg naar geluk te vinden. Geluk is de weg erheen. De weg van levensvreugde dat je ervaart op je werk en in je privéleven.

 

Hoe kan je meer vat krijgen op je innerlijke kompas?

Je hebt eigenlijk maar twee dingen nodig om meteen aan de slag te kunnen: motivatie en een  blanco notitieboekje, zodat je met een schone lei kan beginnen.

 

Want dan heb ik 4  belangrijke stappen voor je:

 

1 . Formuleer jouw levensmissie.

Wat is voor jou het allerbelangrijkst in je leven? Noteer dat groot in je boekje, het geeft namelijk erg belangrijke informatie over jezelf.

Wat vind je nou echt belangrijk?

Kijk eens naar je 'waarden top 10'.  Zet ze eens op een rij en daarna in de juiste volgorde van belangrijkheid. Je kunt op basis van deze waarden makkelijker besluiten nemen. Passen je besluiten  'binnen jouw waarden' dan voel je je er goed bij.

Het draagt bij aan jouw richting in het leven. Je vaart je eigen koers. 

 

2. Waar word jij echt gelukkig van?

En wat maakt je ongelukkig? Schrijf dat ook op in woorden of korte zinnen. Schrijf  jouw “ persoonlijk statuut”. Jouw ‘waar  sta je voor’ overzicht. Ik heb daar een  hulpmiddel voor gemaakt voor mijn coachees. Soms zijn ze namelijk zichzelf helemaal kwijt.  Dan help ik ze zoeken.

Wil je het graag hebben, vraag het gerust op via mijn contactformulier. Ik deel het graag. 


3. Probeer de komende weken elke dag een moment van bezieling te ervaren.

 

Die momenten kun je zelf opzoeken en creëren. Maak een afspraak met een vriend die je al lang niet hebt gezien, zoek iemand op die jouw bezoek zal waarderen,  geef vaker een compliment en kijk naar wat het doet voor jou en die ander. Of schrijf elke dag eens op waar je allemaal dankbaar voor bent.

 

4. Creëer elke dag momenten van rust, bijvoorbeeld door te mediteren of door een wandeling te maken.

 

Alleen door je hoofd even leeg te maken kun je je innerlijke stem horen. Die rustige stem die echt van jou is en die weet wat jij echt nodig hebt .  

 

(bezieling : *sterke inspiratie waarmee je iets maakt of doet)

De vraag 'wat vind je nou eigenlijk zelf belangrijk'

is een vraag naar persoonlijke waarden die raakt aan de kern van zingeving. De vraag gericht op persoonlijke waarden stelt je elke dag weer in staat om bewust keuzes te maken. Het maakt je sterker en motiveert je om,  ondanks sociale druk en verleidingen te doen wat werkelijk belangrijk voor je is. Mensen die zich bewust zijn van hun waarden voelen zich niet alleen vitaal maar zijn ook weerbaar. Frustraties, hard werken of onzekerheid nemen ze dan voor lief, zolang ze maar weten waar ze het voor doen.

'Betekenis maakt dingen draaglijk'. [Jung].

 

Het is niet makkelijk om vast te stellen wat nu belangrijk voor je is. Er is zoveel te kiezen en zoveel is vanzelfsprekend. Er is moed en alertheid nodig om bewust keuzes te maken en de regie erover vast te houden!

 

Waarden

zijn een antwoord op de vraag hoe je een leven kan leiden dat er voor jou werkelijk toe doet. Dat is niet hetzelfde als grote ambities hebben, een groots leven te leiden, of dromen waar maken. Ook achter alledaagse dingen gaan waarden schuil. Een waarde is een richting, geen doel op zich.

Waarden bieden goede aanknopingspunten voor positieve veranderingen in het leven van  cliënten. Niet voor niets wordt het ook wel de ‘pluskant van zin’ genoemd. De begeleiding bij het leven naar hun waarden draagt bij aan empowerment van cliënten. Cliënten die zich bewust zijn van de keuzeruimte die zij hebben en die vanuit hun waarden tot keuzes komen, hebben regie over hun eigen leven en voelen zich krachtiger.

 

Hoe dan ook, ik help je graag.