Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen is 'jezelf vertrouwen'. Het geloof in je eigen kunnen. Het gevoel dat je niemand anders nodig hebt om te bereiken wat je wilt. Het gevoel van eigenwaarde. Het vertrouwen dat je op eigen kracht taken aankunt. Tegenvallers het hoofd kunt bieden. Zelfvertrouwen werkt positief door in je leven, want hoe meer zelfvertrouwen en zelfrespect je hebt, hoe beter je je voelt.

 

Zelfvertrouwen levert je veel op:

  • Je weet je  kwaliteiten en zwakke punten. Je ben in staat van daaruit te handelen..  
  • Successen reken je nu vooral toe aan je eigen kunnen
  • Je vertrouwt jezelf en  je eigen mogelijkheden, met oog voor de realiteit. Omdat je weet wat je kan zul je jezelf niet zo snel onder- of overschatten
  • Moeilijkheden zie je meer als uitdagingen
  • Je durft  meer voor je eigen mening uit te komen omdat je je zekerder voelt
  • Je treedt zeker en kalm op en houdt dit vol, ook bij tegenwerking of emoties van anderen, omdat je meer op jezelf vertrouwt

Kortom: zelfvertrouwen  maakt je weerbaar en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. 

Hoeveel zelfvertrouwen je hebt, hangt voor een groot deel af van ervaringen uit je verleden. Hoe vaker je hebt gemerkt dat je iets goed kunt, hoe makkelijker het is om te geloven dat het je nog een keer lukt. Ook complimenten van anderen doen je goed.

Hoe meer complimenten je hebt gekregen, vooral in je jeugd, hoe meer zelfvertrouwen je vaak hebt. Maar je altijd en helemaal zeker voelen van jezelf, dat doet bijna niemand. Zelfs de mensen die heel erg zelfverzekerd overkomen. Zij verbergen hun onzekerheid nogal eens door op te scheppen, dominant te zijn of macho gedrag. 

 

Wat kan je zelf doen om je zelfvertrouwen te vergroten?

Best veel. Hieronder vind je een aantal fundamentele zaken aangevuld met wat praktische tips:

 

Stap 1 Wat zijn je sterke punten en je valkuilen

Als je wilt weten waarop je jezelf kunt vertrouwen begin dan met een top 10 van je kwaliteiten. Kun jij ze van jezelf opnoemen? Denken je vrienden, collega’s  er ook zo over? Ook als je solliciteert is het belangrijk ze paraat te hebben. Valkuilen zijn vaak een gevolg van je sterke punten. Je bent er soms te sterk in,  je overdrijft of het gebruikt ze terwijl het niet past  bij de situatie. Schrijf je sterke punten op, zet ze in volgorde van sterkte .  

En je familie, vrienden of collega’s  vragen om dit ook doen voor jou.  Het is erg leuk om te lezen en zo kun je een top 10 maken van sterke punten waarvan je weet dat ze kloppen.

 

Stap 2 Accepteer wie je bent

Je bent niet de beste, maar ook niet de slechtste. Niet de slimste, maar ook niet de domste. Niet de knapste, zeker niet de lelijkste. Net zoals de meeste mensen. Op je eigen manier ben je uniek en heb je een unieke combinatie van  kwaliteiten die niemand anders op die manier heeft. Tuurlijk, ook jij faalt wel eens , net als wij allemaal faal je soms of doe je iets niet goed.  We maken allemaal fouten, dat hoort er nu eenmaal bij. Accepteer dat. Je hoeft geen medaille te winnen. Zoals je bent, ben je prima. Jezelf oké vinden is een geweldige manier om je zelfvertrouwen te verhogen. 

 

Stap 3 Wees niet zo kritisch naar jezelf

Als je loslaat dat je altijd alles perfect moet doen of zelf perfect moet zijn, schakel je jouw interne criticus uit op het moment dat het niet perfect blijkt te lopen. Zelfkritiek ondermijnt je zelfvertrouwen. Natuurlijk heeft iedereen een intern stemmetje dat hem of haar waarschuwt en suggesties geeft. Maar dat is wat anders dan een dictator die je continue klein houdt en zegt dat je nooit goed genoeg bent. Accepteer de criticus, daar is ie weer. Maar gooi hem vervolgens uit je gedachten. En stel iemand aan die beter voor je zorgt, die je complimenten geeft en je regelmatig laat zien wat je wel goed doet. Kortom, wees wat aardiger voor jezelf. Merk wat je allemaal goed doet.

 

Stap 4 Luister en vertrouw op je gevoel

Je gevoel is  je diepste zelf. De echte jij, zonder alle extra beschermlagen die je hebt opgebouwd door negatieve ervaringen, angsten, de maatschappij, gebroken relaties, noem maar op. Je eigen pure zelf. Die weet heel goed wat jij wilt en wie je echt bent. En houdt geen rekening met die angsten, die je anders zo belemmeren.

In contact komen met je eigen zelf betekent dan ook dat je je interne kompas niet uit handen geeft, maar zelf bepaalt waar je naartoe wilt. Luisteren naar je gevoel doe je door jezelf vragen te stellen als: ‘Wat wil ik nu echt?’ ‘Welke beslissing voelt het beste?’ Dit  antwoord  zal je nooit teleurstellen. Door te luisteren naar je gevoel en dat ook te volgen, leer je te vertrouwen op jezelf en ontwikkel je ook zelfvertrouwen.

 

Stap 5 Blijf trouw aan jezelf

Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. 'Je kunt  maar één ding heel goed en dat is jezelf zijn.’ Dus blijf jezelf en houd rekening met wie jij bent en wat jij wilt.  Neem beslissingen die jou verder helpen en waar jij je goed bij voelt. Dat betekent dat je soms 'nee' moet zeggen en dat je anderen  teleurstelt. Maar als je iedereen tevreden wilt houden, zijn de anderen allemaal tevreden en wie niet? Precies, jij. 

Hoe positiever je bent over jezelf, hoe meer je luistert naar  je gevoel, hoe meer je jezelf accepteert en hoe trouwer blijft je aan je eigen wensen en gevoelens,  hoe meer tevreden je zal zijn en hoe groter je zelfvertrouwen wordt.

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden

Zelfvertrouwen doen - NLP coaching lichaam en geest zijn 1

Cuddy onderzocht de stelling ' Ons brein heeft effect op ons lichaam. Maar heeft ons lichaam ook effect op ons brein?' Het antwoord was ' ja'. Je kunt je brein veranderen door je lichaamshouding te veranderen.

 

Je ziet het bij anderen, anderen zien het bij jou, de mate van zelfvertrouwen. Je lichaamstaal, je non verbale communicatie, je straalt het uit. Je lichaam speelt een rol.  Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. 

 

Ga maar na. Hoe ziet een  depressief gestemd persoon eruit?  Hoe zou je deze persoon beschrijven? Grote kans dat je in staat bent om behoorlijk wat uiterlijke eigenschappen te op te noemen. Neergeslagen blik, ingezakte schouders, mondhoeken omlaag, etc. Iemand met een depressieve stemming heeft in veel gevallen deze houding. Het bizarre is, dat het ook andersom werkt. Iemand die deze houding aanneemt voelt zich in praktisch alle gevallen direct moe en futlozer dan daarvoor.

  

Kies daarom voor een houding van zelfvertrouwen: 

Neem een krachtige en open houding aan. Maak jezelf groot. Spreid je benen. Zet die grote glimlach op,  sta met je rug rechtop, rol je schouders naar achteren, kin en hoofd omhoog en recht.  Handen losjes in je zij (ellebogen van het lichaam af) , glimlach en je straalt direct al zelfvertrouwen uit. Het kan je zeker ook helpen als je denkt: 'ik mag er zijn!'. Denk eens aan al die successen van je. Voor je het weet voel je het in je lichaam.

Bij stressvolle situaties kan je deze oefening vooraf doen.

 

Een andere optie: ga in een bureaustoel zitten, leg je benen gekruist op tafel, rijg je vingers in elkaar achter je nek en leun naar achteren..

 

De link tussen gezond eten en meer zelfvertrouwen

is ook aanwezig. Vanaf het moment dat je gezond begint te eten voel je meer energie, en dat is net wat je nodig hebt om de dag door te komen! Gezond eten, en een beetje moeite,  je zal je beter voelen van binnenuit. 

 

Mensen die meer (glim) lachen zijn benaderbaar en prettig om bij in de buurt te zijn. De uitdrukkingen van je gezicht, of ze nu ‘gedwongen’ zijn of vrijwillig, zijn aanmoedigingen voor je hersenen om de positieve emoties achter die uitdrukkingen, te versterken. Glimlachen bestrijdt stress, en laat je er aantrekkelijker, zelfverzekerd en succesvol uitzien. 

Kleine stappen

De eerste stap naar het bereiken van je doelen is een kleine stap. Start met iets dat onmiddellijk en makkelijk uitgevoerd kan worden. Zodra je meerdere, kleine doelen behaalt, groeit je zelfvertrouwen. Je ervaart dat dingen bereiken best makkelijk is, als  je je doelen maar realistisch houdt. 

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen - plaatje

De mensen die ik begeleid, willen de regie terug over hun leven. Ze willen zijn wie ze echt zijn. Willen meer balans in hun leven. Niet meer doen wat anderen van ze verwachten (of waarvan ze denken dat anderen van hen verwachten). Ze realiseren zich dat ze maar één leven hebben en dat ze niet weten hoe lang ze nog hebben. Deze mensen willen zich losmaken van oude gedachten en oude gewoonten die ze niet verder helpen. Zowel privé als op het werk. Ze willen gelukkig zijn.  

 

Je leven is vooral 'wat jij denkt'. Ieder mensen creeert zijn eigen werkelijkheid in zijn hoofd. Jij bepaalt zelf je gedachten; aan je gedachten kun je wel degelijk iets veranderen!