Jezelf vergelijken met anderen

Vergelijk jij jezelf ook wel eens met anderen?  Zoek je ook wel eens naar een minpuntje bij andere mensen?

zoek een coach - jezelf vergelijken met anderen

Kijk je vooral naar wat goed is,  of naar wat - niet goed - is?

 

Kan gebeuren. Dan ben je even jezelf niet meer . 

Je hebt eigenlijk een beetje last van bewijsdrang:  je wilt graag bewijzen dat je ook veel kan ..  leuk gekleed kan zijn, slank bent, succesvol bent,  etc.

Maar, oei oei,  wen er niet aan. Want - dat kost je veel energie..

 

De vergelijking met anderen wordt gemaakt door een deel van jou, je 'interne criticus' – via kritische stemmen in je hoofd. Deze stemmen, zijn er niet om jou gelukkig te maken. Ze zijn er om jou weg te trekken van geluk, weg van liefde en het leven vanuit je gevoel.

Dus is het beter niet naar deze stemmetjes te luisteren, want ze hebben een belemmerende werking, ze saboteren je.

 

Lekker in je vel

Het heeft ook te maken met hoe jij in je vel zit. Zit je lekker in je vel, zul je die 'interne criticus' minder snel horen. Zit je niet zo lekker in je vel, dan is hij heel actief en hoor je hem veel..

 

Hoe minder je naar deze kritische stemmetjes luistert, hoe beter je je voelt. Hoe minder je de stemmen hoort. Je kunt jezelf zijn,  met alles erop en eraan. Je staat in je kracht en hoeft jezelf niet te vergelijken met de ander.

Die ander is OK, en  jij ook.

 

Wanneer ik me bewust word dat ik mezelf vergelijk met de ander, want dat gebeurt soms toch nog wel eens stiekem, kan ik mijn gedachten hierover meteen ombuigen.  Ik luister niet naar die kritische stem maar zeg tegen mezelf: “Ik ben helemaal goed zoals ik ben”. Dat helpt mij enorm. Ik kan best op mezelf vertrouwen. 

 

Het is zeer de moeite waard te investeren in meer 'zelfvertrouwen'. Zodat je jezelf meer kan vertrouwen. 

Iedereen heeft zijn eigen unieke combinatie van sterke punten van waaruit het zelfvertrouwen ontstaat. 

Het is wel belangrijk te weten welke dat zijn .

Dan weet je wat je goed kan en wat niet.

Dat maakt je onafhankelijk. En hoef je niet meer de vergelijking te maken.

En als iemand ergens beter in is, vind je dat prima. Jij hoeft dat niet als bedreigend te ervaren.

Je vult elkaar aan. Jij weet van jezelf waar jij  sterk in bent.En waardeert ook de ander. En je kunt nu eenmaal niet -overal - sterk in zijn.

 

Daarnaast kun je ook andere tips toepassen:

 

1. Positief zinnetje 
Gebruik een mooi positief zinnetje (affirmatie) in je hoofd  die bij jou past en herhaal deze regelmatig (vanuit de 3e persoon werkt beter bleek uit onderzoek..) Bijvoorbeeld: “Suzan, je ben precies goed zoals je bent” of “JIj mag er zijn Suzan,  met al je mooie en minder mooie kanten, jij doet het prima”. 


 

2. Hier en nu
Blijf in het hier en nu. (onderaan je blog lees je hoe je dat doet) Ga niet mee in de emotie die erna ontstaat. Wanneer je in het hier en nu blijft en je concentreert op wat je op dit moment aan het doen bent, bedenk je geen scenario’s waarin jij er het slecht afbrengt. 

 

3. Is dit 100% waar?
Jij kunt jezelf afvragen of de overtuiging die je hebt ‘dat jij de mindere bent’ wel klopt. Je stelt jezelf de vraag of dat 100% waar is. Heel vaak is deze overtuiging onwaar. Draai je overtuiging om door er een positieve overtuiging van te maken. Het positieve zinnetje.

 

4. Kijk wat je wel hebt en kijk er naar met liefde
Kijk naar de dingen die je wel hebt en kijk ernaar met liefde. Kijk ook naar jezelf met liefde, met compassie en mildheid.

Kijk naar wat goed is, bij jouzelf en bij de ander. 

 

Jij bent jij,

Jij bent uniek,

Jij bent een geweldig mens!


Jezelf vergelijken is de dief van alle vreugde!'

         

 

*Leven in het nu is waarnemen met al je zintuigen - in het hier en nu, waar je ook bent. 


Bijvoorbeeld.

 

Je ligt in de tuin, het is zomer. Je voelt de zon op je lichaam, een subtiele warmte die je een prettig gevoel geeft. Je ligt in het gras, en boven je strekken de takken van een boom zich uit. Een zacht briesje l de blaadjes van de boom bewegen. Je hoort vogels fluiten.

 

Je ruikt de geur van buiten zijn. Bloemen, planten. Je hoort  een kind lachen, en er klinkt muziek bij de buren. Een gevoel van totale ontspanning overvalt je dan. Je gedachten zijn gestopt, je voelt je plotseling één met je omgeving. Eén met het moment. Je voelt dat alles goed is, dat je gelukkig bent. Geen gedachtes, geen herinneringen, geen emoties. Alleen bewustzijn. Alleen zijn. 

 

Hoe vaker het je lukt om -in het moment te zijn-, des te leuker wordt het .Je beseft namelijk plotseling dat je een simpel gereedschap in handen hebt . Hiermee kan je altijd en overal ontspannen en gelukkig te zijn.

 

Loop door het bos met je aandacht bij het bos. Praat met een vriendin en houd je aandacht bij die vriendin. Aai je hond, en voel de vacht en de warmte. Eet je maaltijd zonder afleidingen, en proef de intense smaak.

Geniet van je werk terwijl je het verricht, Trek je aandacht naar het nu in de trein. Vertraag een beetje en ontspan, waardeer en geniet. Je bent net zo effectief. Adem in en adem uit, laat je gedachten later maar aankloppen. Je hebt nu de mogelijkheid om jezelf helemaal één te voelen met het leven. Je kunt jezelf erin trainen..

 

Kun jij je  gedachten zo nu en dan stop zetten, en je aandacht naar het nu trekken?  

zoek een goede coach -  NLP bij PraktijkVoorVerandering

De mensen die ik begeleid, willen de regie terug over hun leven. Ze willen zijn wie ze echt zijn. Willen meer balans in hun leven. Niet meer doen wat anderen van ze verwachten (of waarvan ze denken dat anderen van hen verwachten). Ze realiseren zich dat ze maar één leven hebben en dat ze niet weten hoe lang ze nog hebben. Deze mensen willen zich losmaken van oude gedachten en oude gewoonten die ze geen klap verder helpen, zowel privé als op het werk. Willen gelukkig zijn.  Je leven is wat je denkt. Jij bepaalt zelf je gedachten; aan je gedachten kun je wel degelijk iets veranderen!