Emotie-eten

'Emotie-eten' is het dempen van 'lastige gevoelens ', zoals verdriet, eenzaamheid of boosheid, met eten, zoals chocola, chips, koekjes en ijs. 

De frequentie waarmee je je lastige emoties dempt met koek, chips, ijs of chocola bepaalt of het een probleem is.

En dat geldt ook voor de hoeveelheid die je neemt..

Troost-eten

 

Kun je daarna weer stoppen zonder dat je dik wordt? En houdt het je niet in zijn greep en word je er niet zwaarder van? Dan is het geen probleem..

Het emotie-eten is wel een probleem als je een paar keer per week snoep- en snaaibuien hebt.  Je krijgt dan in korte tijd te veel extra calorieen binnen. 

 

Als je wilt afvallen is emotie eten altijd een probleem.

Je vergrijpt je aan eten omdat je een geestelijke energiedip hebt. Omdat je baalt van je werk, jezelf,  je gezin, of wat dan ook.  En dan heb je een 'snaai momentje nodig. En als dat altijd in een bepaalde situatie of op een bepaald tijdstip is kan je jezelf eraan wennen. Voor je, het weet heb je er een slechte gewoonte bij. Die je weer moet ‘afleren’.

 

Onderzoek die onrust

De emotie-eetbuien kan je nader onderzoeken. Je begint met het noteren van situaties waarin je de neiging hebt tot overmatig eten. Is dat s’ avonds op de bank? Of als je alleen thuis bent? In welke situatie is dat eigenlijk?

En je noteert:  hoe je je voelt op dat moment. Moe, verdrietig, boos? Of anders? Welke gedachten heb je?

Wat is er met je aan de hand met je? Is er iets gebeurt die dag waar je niet tevreden over was? Ben je ergens over je grenzen gegaan ? Schrijf het eens op.

 

Stop met het dempen van je gevoelens door te overeten, en ga eerst na wat je gedachten en gevoelens precies zijn. Zet de wekker, wacht eerst  10 minuten om je gevoel te onderzoeken, voordat je toegeeft aan je eet-bui. 

     

Als je het snacken uitstelt, komen deze gevoelens echt wel op tafel. 

 

Wat is je behoefte?

Ga dan eens na, wat zou je dan het allerliefst willen? Troost, een luisterend oor of een 'boksbal'?! Waar heb je behoefte aan?
Wat vermijd je? 

Kun je die behoefte ook op een andere manier invullen? Kan je op een andere manier voorzien in je behoefte- zonder te over-eten?

 

Als je niet toegeeft aan 'de snaaibui' en bij jezelf naar binnen gaat, telkens noteert wat er speelt, kom je tot inzicht. Je hoeft jezelf niet meer 'af te leiden' met iets waar je je op korte termijn beter van voelt. Want even later baal je er weer van jezelf en de snaaibui. En dat leidt niet tot meer zelfvertrouwen.

  

Het is een belangrijke stap te beseffen dat er ook andere manieren zijn om met lastige gevoelens om te gaan dan snoepen en snaaien. Je behoefte kan je anders invullen. Een goed gesprek, een keer op tijd naar bed, of op een andere manier.

 

Hulp nodig?