Emotie-eten

'Emotie-eten' is het dempen van 'lastige gevoelens ', zoals verdriet, eenzaamheid of boosheid, met eten, zoals chocola, chips, koekjes en ijs. 

De frequentie waarmee je je lastige emoties dempt met koek, chips, ijs of chocola bepaalt of het een probleem is.

En dat geldt ook voor de hoeveelheid die je neemt..

Troost-eten

 

Kun je daarna weer stoppen zonder dat je dik wordt? En houdt het je niet in zijn greep en word je er niet zwaarder van? Dan is het geen probleem..

Het emotie-eten is wel een probleem als je een paar keer per week snoep- en snaaibuien hebt.  Je krijgt dan in korte tijd veel extra calorieen binnen. 

 

Als je wilt afvallen is emotie eten altijd een probleem.

Je vergrijpt je aan eten omdat je een geestelijke energiedip hebt. Omdat je baalt van je werk, jezelf,  je gezin, of wat dan ook.  En dan heb je een 'snaai momentje nodig. En als dat altijd in een bepaalde situatie of op een bepaald tijdstip is kan je jezelf eraan wennen. Voor je het weet heb je er een slechte gewoonte bij. Die je weer moet ‘afleren’.

 

De emotie-eetbuien kan je nader onderzoeken. Je begint met het noteren van situaties waarin je de neiging hebt tot overmatig eten. Is dat s’avonds op de bank? Of als je alleen thuis bent? In welke situatie is dat?

En je noteert een tijdje wanneer dat gebeurt en ook hoe je je voelt op dat moment? Moe, verdrietig, boos? Of anders? Welke gedachten heb je? Schrijf ze op. Stop even met het dempen van je gevoelens door te overeten, totdat je weet wat je gedachten en gevoelens zijn...

 

En wat zou je dan het allerliefst willen? Troost, een luisterend oor of een 'boksbal'?! Waar heb je behoefte aan?
Wat vermijd je? Wat ontwijk je?

 

Kun je die behoefte ook op een andere manier invullen? Kan je op een andere manier voorzien in je behoefte? 

 

Als je niet toegeeft aan 'de snaaibui' en bij jezelf naar binnen gaat, nagaat wat je echte behoefte is, kom je tot inzicht.

Je hoeft jezelf niet 'af te leiden' met iets waar je je op korte termijn beter van voelt. Want even later baal je er weer van jezelf en de snaaibui. En dat leidt niet tot meer zelfvertrouwen.

 

Leid jezelf af, het zijn gevoelens en gedachten en die gaan weer voorbij. Loop  een rondje (niet naar de keuken 😉)..

Wat beweging kan je stemming veranderen..

 

Het is een belangrijke stap te beseffen dat er ook andere manieren zijn om met lastige gevoelens om te gaan dan snoepen en snaaien. Je behoefte kan je anders invullen. Een goed gesprek, een keer op tijd naar bed, of anders..

 

Wil je hier begeleiding bij?

 

Meer weten over gratis leefstijlcoaching via je zorgverzekering?