Is neuriën gezond?

Wel eens gehoord van “stikstofmonoxide”,  afgekort NO? 

 Stikstofmonoxide werd in de jaren negentig ontdekt door Louis J. Ignarro,  een medisch onderzoeker. Voor zijn baanbrekende ontdekkingen over hoe NO een positieve invloed heeft op onze gezondheid ontving hij de Nobelprijs. Dr. Ignarro beschrijft NO als een gasvormig molecuul dat onze neus en slagaders produceren om de cardiovasculaire functie te reguleren en onze longen te beschermen. Het zorgt voor ontspanning van de spiercellen die de slagaders omhullen, wat leidt tot vaatverwijding oftewel vasodilatatie. Het beschermt ons tegen hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes door het verwijden van bloedvaten. 

 

 

Neuriën?

Neuriën is een natuurlijke gewoonte voor ons. Het ontspant je spieren, verlicht spanningen en heeft een positief effect op je energie. Maar het echte wonder gebeurt wanneer je neuriet in combinatie met neusademhaling. Dit produceert namelijk NO in de neusbijholten, wat ons kan beschermen tegen luchtweginfecties. NO opent de neusholtes en bronchiën in de longen, vergemakkelijkt de opname van zuurstof en transporteert zuurstof efficiënter door het lichaam. Het staat ook bekend als antiviraal, antischimmel en antibacterieel.

 

Zachte en rustige neusademhaling optimaliseert de NO-niveaus in de luchtwegen en het bloed. En nu komt het: neuriën verhoogt de NO-niveaus aanzienlijk, wel 15 tot 20 keer meer dan normaal!

De neus is onze eerste verdedigingslinie tegen allerlei ziekteverwekkers. Neuriën stimuleert de productie van NO nog verder en verhoogt ook de luchtstroom in de sinussen. Het heeft ook andere voordelen, zoals het bevorderen van een kalme en gelukkige gemoedstoestand en het verminderen van stressniveaus.

 

Ik zeg: doen.

 

 

Bron: Ademwinst.nl