Keuzes maken en respecteren

Keuzes maken op basis van jouw eigen gevoelens is een belangrijk onderwerp in het proces van persoonlijk leiderschap waarbij je jezelf kunt leiden naar een gelukkig leven. De keuzes van de ander respecteren is natuurlijk minstens zo belangrijk.

                     

Keuzes leren maken

Mensen kunnen soms flink worstelen om in hun leven de juiste keuzes te maken. Dat komt vooral omdat ze het zicht zijn kwijtgeraakt op hun eigen behoeften en wensen. Wie keuzes maakt op basis van eigen behoeften maakt 'positieve' keuzes. Wie zijn keuzes laat afhangen van wat de ander wil op basis van zijn behoeften maakt 'negatieve' keuzes.

                       

 Keuzes van de ander respecteren


 Soms maken anderen keuzes die wij niet zouden maken, niet begrijpen, niet delen of moeilijk vinden. Misschien wel keuzes waar we niet achter kunnen staan. Toch is het belangrijk om de keuzes van de ander te leren respecteren. En leren loslaten. Een ander heeft het volste recht om keuzes te maken op basis van zijn/haar eigen behoeften. Wij hebben geen zeggenschap over het leven van de ander, dat behoort hem toe. Ook als het mij misschien wel raakt of pijn doet. En bij persoonlijk leiderschap of autonomie gaat het er ook om of we  het over die pijn kunnen hebben met elkaar, zonder dat we de ander tot andere keuzes willen brengen.

                       

Grenzen

Wie keuzes maakt, stelt grenzen.  Wie kiest voor koffie, kiest niet voor thee. Wie kiest om vandaag naar de zee te gaan, heeft wellicht nee gezegd tegen een lange wandeling in het bos. Keuzes maken heeft ook alles te maken met prioriteiten stellen.

 

Je kan nou eenmaal niet alles..

keuzes maken en grenzen stellen - Coachingspraktijk voor Verandering