Coaching en NLP

Coaching en NLP

Uitgangspunt NLP

Je communicatie staat  in relatie met de manier waarop je tegen jezelf spreekt. Je 'programmeert' als het ware je eigen brein. Vanuit dat idee, vanuit jouw wereldbeeld, communiceer je met anderen.

 

Waar staat NLP voor?

NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren en is gebaseerd op de vooronderstelling dat ieder mens de wereld waarneemt met zijn zintuigen.

 

NLP gaat ervan uit dat je niet reageert op de werkelijkheid, maar op jouw eigen 'zintuigelijke waarneming'. 

 NLP gaat er vanuit dat de mensen in staat is om echt te genieten van het leven, Als de mens dit niet meer kan is hem onderweg iets overkomen waardoor hij dat heeft afgeleerd.

 

Iedereen creeert hiermee zijn eigen werkelijkheid in zijn hoofd. En die is niet helemaal zuiver, het is namelijk jouw beleving van de werkelijkheid.

 

Het is een vertaling van je brein en je brein gebruikt daarvoor oude ervaringen. 

 

Dat is ook normaal en goed, want al je indrukken kun je niet telkens bij elke ervaring opnieuw gaan verwerken in je hoofd, dan zou je veel te druk zijn. 

 

Veel zaken heb je al eens meegemaakt. Als er A gebeurt reageer je meestal als B. Daarvoor gebruikt je  brein 'schema's'.  Je kijkt als het ware naar de wereld door je “onbewuste bril” van overtuigingen, ervaringen, herinneringen en ideeën.

Die zijn bepalend voor hoe jij de wereld ervaart.

Die onbewuste bril kan je helpen en je sterker maken. Het voorkomt dat je alles telkens opnieuw moet 'leren'. 

 

Maar die bril kan je ook beperken om dat te bereiken wat jij graag zou willen.

NLP wordt ingezet door miljoenen mensen om zelfvertrouwen te vergroten, angsten en onzekerheid te verminderen, meer passie en inspiratie te ontwikkelen en de impact van communicatie te vergroten. 

 

Coaching geschiedt niet alleen vanuit de veronderstelling dat iedereen zijn eigen oplossingen kan bedenken, maar de coachee ervaart ook dat een andere kijk of zicht op de ervaring leidt tot een andere reactie. Met NLP ga je aan de slag met je vijf zintuigen, je gedachten en gevoelens. Het resultaat is dat we anders tegen dingen aankijken. En dat leidt weer tot een ander effect en ander gedrag. Gedrag waarmee je je doelen wel bereikt.

 

NLP uitgangspunten
NLP uitgangspunten

De gesprekken zijn erop gericht je mindset onbewust (en soms ook bewust) te veranderen. NLP technieken zijn een heel praktische manier om vervelende ervaringen uit het verleden achter je te laten, zonder diep gegraaf.

 

Daardoor krijg je meer grip op het hier en nu.

En communiceer je weer beter met jezelf en dus ook met anderen.


'Niets heeft een betekenis

behalve de betekenis die jij eraan geeft'.


 

Happiness, true happiness, is an inner quality.

It is a state of mind.