Het nut van mindfulness meditaties

 • Heb je moeite met je concentratie ?
 • Ben je druk en gespannen?
 • Heb je pijn?
 • Voel je je niet zo lekker?
 • Loop je jezelf in de weg?
 • Ben je onrustig?

Mindfulness draait om opmerkzaamheid, aandacht, gewaar zijn. Met bewuste aandacht in het moment aanwezig zijn en geen oordeel scheppen. Je merkt de dingen op, zonder hier iets van te vinden. Doelbewust en niet oordelend. Dit kun je zelf oefenen met 'mindfulness meditaties'.

 

Maar dat kan ook door gedurende de dag even bewust stil te staan bij het moment, bijvoorbeeld als je over straat loopt, tijdens het koken of als je de afwas doet. 

 

Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness  geïntroduceerd in de Westerse wereld. Het beoefenen van mindfulness helpt je om een positievere gemoedstoestand en minder angst te ervaren. Je 'emotionele welbevinden' verbetert. 

rust kunnen vinden met mindfulness

Meditatie is een soort sport voor je hersenen. Er zijn verschillende manieren om je hersenen te trainen in 'aandacht', in 'bewustzijn'. Zoals via gerichte aandacht op een object, een muziekstuk of je ademhaling. Of juist door al je prikkels die binnenkomen (gedachten,  emoties, geluiden) te 'observeren'. Ze mogen er zijn.

Daarmee kun je zoveel beter voor jezelf zorgen!

Mindfulness meditatie en het nut ervan..

Mindfulness-meditatie heeft gunstige effecten op de fysieke en mentale gezondheid . Bij chronische pijn, burn out, depressie en angst en slaapproblemen. Maar ook bij het sporten heeft mindfulness een gunstig effect voor je.

 

Door meditatie leer je je gedachten, ook de nare, te observeren. Dat is waardevol. Je leert even rust te nemen, jezelf los te koppelen van de constante informatiestroom. Gewoon door er te zijn, door 'te zitten in aandacht'. Of liggend en lopend, het kan allemaal.

 

Je  leert zo je patronen te zien en te bekijken met mededogen. Je beoordeelt ze niet. Het is er en mag er zijn. Hierdoor krijgen jouw patronen niet 'nog meer macht' over jou.

 

Elk mens heeft patronen. De 6 patronen die we kennen zijn:

 1. afleiden
 2. vermijden
 3. relativeren
 4. nadenken of piekeren
 5. klagen en schuld
 6. vasthouden

Ze zijn niet goed of fout. Ze zijn er gewoon. Het is een manier om jezelf staande te houden bij stressvolle situaties. Je geeft er ruimte en aandacht aan vanuit de positie van de waarnemer.  Dat werkt heel goed in je brein, als je dat doet 'dan mag het er al een beetje zijn'.

Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar het heeft met 'acceptatie' te maken.

 

Door te accepteren dat het er is, dat het is zoals het is, en dat dat okee is,  ontstaat er ruimte. Als je zaken  accepteert zoals ze zijn, sta je al anders in een situatie en krijg je ineens de mogelijkheid er beter mee om te gaan. Na 'acceptatie' kan je weer kiezen, kan je weer verder.

 

Hierdoor worden problemen niet groter, of erger. Hierdoor wordt het lijden niet groter of erger. Maar je kan nu wel beter mee omgaan.

 

Dan nog even de 7 bewustzijnsinstellingen van mindfulness :

 • niet oordelen, ook jezelf niet veroordelen 
 • geduld hebben
 • altijd gewoon weer opnieuw beginnen
 • vertrouwen hebben 
 • niet streven
 • acceptatie 
 • loslaten 

Deze zaken worden je telkens voor ogen gehouden.

Er zijn veel mooie meditatie-apps die je kunnen helpen.

 

Ik gebruik zelf de VGZ app, dat is een hele praktische mindfulness-app waar je naar kan luisteren. Je kan zien hoeveel tijd het luisteren kost en wat het doel is van de betreffende meditatie. Vervolgens  kies je een meditatie die bij je past op dat moment. Korte of langere oefeningen.

 

Een paar minuutjes per dag kan je al enorm  helpen.

Het betekent bijvoorbeeld ook dat je een andere verhouding creeert met onplezierige gevoelens. Ze zijn er,  maar je blijft rustig door je bewust te worden van die andere kijk,  die je jezelf 'aanleert'.

 

En je blijft alert. Waardoor je goed kan reageren op onplezierige situaties. Dat geeft een groter gevoel van controle. En een gevoel van kalmte, rust en mededogen. Compassie voor jezelf. 

 

In deze hectische 'maakbare' wereld vol prikkels is dit erg belangrijk. Klinkt dat  zweverig? Nee toch?