Belemmerende overtuigingen

Ieder mens heeft 'overtuigingen'. Conclusies die je in de loop van je leven hebt getrokken als gevolg van datgene dat je hebt meegemaakt. Zo'n 'overtuiging' kan je helpen, maar kan  je ook enorm tegenwerken..

Dan is de overtuiging 'belemmerend'.

Belemmerende overtuigingen zijn op een bepaald moment ontstaan in je leven. Door je opvoeding, door ervaringen ergens in je leven. Of het lezen van boeken of het maken van reizen. En ze hebben invloed op alles wat je doet, denkt, en voelt. Hoe jij over jezelf denkt. Wat je van anderen vindt. Wat je denkt te kunnen en niet te kunnen. Wat je bereikt in dit leven of juist niet. 

  

Onze overtuigingen ontstaan meestal in de kindertijd, waarin we volop open staan voor de suggesties van anderen. We krijgen de overtuigingen overgedragen -verbaal en non-verbaal- van de mensen om ons heen. We nemen ze over zonder het zelf door te hebben, zonder te beseffen of ze functioneel zijn. Of ze wel passen bij wie we zijn of willen zijn. En we nemen ze mee tot aan de dood. 

 

Totdat we geconfronteerd worden met overtuigingen die ons tegenhouden om te zijn die we willen zijn. Om te doen wat we eigenlijk willen doen.

  • Wat geloof jij over jezelf of de wereld?

Overtuigingen zijn niets anders dan 'mentale constructies'. Op basis daarvan treden we de wereld tegemoet. Mentale associaties die we hebben gelegd met onszelf, anderen of met bepaalde situaties..

 

Als je een probleem hebt  kan jouw overtuiging de oplossing in de weg zitten. Die overtuiging kan je in tal van situaties blokkeren. Een overtuiging is namelijk een brede visie waar je in meerdere situaties last van hebt.

 

Geloof je bijvoorbeeld dat je altijd perfect moet zijn, dan zul je vast ook vinden dat je niet zo veel zaken goed kunt.  Overtuigingen hebben grote invloed op je vaardigheden en je gedrag.

En als je dat gedrag zou willen veranderen, is het goed om te kijken of er geen overtuiging in de weg zit die dat verhindert.

Logische niveau's

De theorie van de logische niveaus van leren, ook wel de logische niveaus van verandering en de logische niveaus van denken, gaat ervan uit dat er 6 logische overtuigingsniveaus zijn, waarin we leren veranderen en functioneren.

logische niveaus en hun invloed op de andere niveau's - plaatje

Overtuigingen hebben invloed op je vaardigheden en je gedrag . 

 

Verander je je overtuiging, dan verandert je gedrag vanzelf. Bijvoorbeeld: als ik denk dat ik alles aankan dan gaat er ook veel lukken. Het ondersteunt je gedrag enorm.

Ine Hermsen persoonlijke ontwikkeling en leefstijlcoaching Groessen

Individuele coaching

De mensen die ik begeleid, willen de regie terug over hun leven en werk. Ze willen zijn wie ze echt zijn. Niet meer doen wat anderen van ze verwachten (of waarvan ze denken dat anderen dat van hen verwachten).

Willen zich weer krachtig voelen. The quality of your life is the quality of your thoughts. Je leven is wat je denkt. Jij bepaalt zelf je gedachten, en aan je gedachten kun je wel degelijk iets veranderen!

Met behulp van oefeningen kan ik je verder helpen met je (vaak onbewuste) belemmerende overtuigingen.